Bezlepkové potraviny

Co se myslí bezlepkovými potravinami?
Jednoduše řečeno, jsou to potraviny, které neobsahují lepek. Jsou buď přirozeně bezlepkové, jako např. rýže, jáhly, brambory, luštěninové mouky… Nebo se jedná o výrobky, které byly zpracovány bez použití běžné mouky obsahující lepek, např. těstoviny, směsi na chléb, cereálie, kaše apod.
Proč jsou čím dál častěji vyhledávané?
V dnešní době se bezlepkové potraviny staly přirozenou součástí sortimentu na trhu. Je tomu tak proto, že přibývá počet onemocnění celiakií, kde i samotné stopy lepku v potravinách přinesou nemocnému velké zažívací potíže. Dalším důvodem je vzrůstající počet lidí s intolerancí lepku nebo alergií na lepek. Rozdíly mezi celiakií a nesnášenlivostí lepku najdete Celiakie vs intolerance.
Jaký je výběr bezlepkových potravin?
Bývala doba, kdy člověk s celiakií nebo s intolerancí na lepek měl velký problém sehnat bezlepkové potraviny a o pochutinách bez lepku, jako např. tyčinkách, sušenkách, kaší apod. si mohl nechat jen zdát. Dnes je tomu naštěstí jinak. Nemusíme se vzdávat křupavého pečiva ani nadýchaných palačinek či koláčů. Stačí si je zakoupit ve zdravé výživě nebo si je upéct přímo v pohodlí našeho domova. Pokud přidáme trochu umu, určitě si více pochutnáme a navíc ušetříme nějakou korunu.
Na našem eshopu najdete velký výběr bezlepkových potravin nebo se můžete inspirovat bezlepkovými recepty.
Kategorie v eshopu: Bezlepkové potraviny