Není rýže jako rýže

Pokud si chcete na rýži opravdu pochutnat, jistě mi dáte za pravdu, že není jedno, jakou rýži dáme na talíř. Pořekadlo: „Sto lidí, sto chutí“ platí určitě i na rýži. Někdo má oblíbenou sypkou rýži, jinému chutná víc lepivá. Někdo si pochutná na dlouhozrnné, jiný dá přednost krátkozrnné. Lidé, kteří dbají na zdravou stravu, sáhnou po rýži Natural, protože ví, že jsou v ní zachovány důležité živiny. Zejména vláknina, minerální látky, některé vitamíny a nenasycené mastné kyseliny.
Jak si tedy správně vybrat?
Představíme vám ty nejoblíbenější, k zakoupení v našem eshopu:
Rýže dlouhozrnná BASMATI je považována za „Královnu rýže“. Jedná se o nejušlechtilejší odrůdu rýže. Pěstuje se na úpatí Himalájí. Šlechtěná je už po stovky let v Indii a Pákistánu na místech, jež jsou zavlažovány vodou přímo z ledovců, která obsahuje spoustu cenných minerálů. Každá země má svůj vlastní druh rýže Basmati. V Pákistánu se jedná o Super Kernel Basmati a v Indii to je Dehra Dun.
Rýže Basmati je charakteristická svým dlouhým a štíhlým tvarem a velmi kvalitním zrnem. Její typická výhoda a vlastnost je, že se při vaření nelepí. V hindštině Basmati znamená doslova "královna vůní" a tento přídomek vznikl díky jejímu jedinečnému aroma a chuti připomínající oříšek.
Rýže Basmati má nižší glykemický index, tzn. méně kalorií, než běžné druhy rýže a je přirozeně bezlepková. Díky tomu je vyhledávanou potravinou u zastánců zdravé výživy, sportovců a nedílnou součástí redukce váhy a diet.
Jak využit rýži Basmati v kuchyni?
Skvěle se hodí jako příloha. Chutnat vám bude i s čínskou směsí nebo v jiných asijských pokrmech.
Připravíte velmi snadno: rýži propláchněte a vložte do hrnce (na hrnek rýže 1 a 3/4 hrnku vody), přidejte 3 lžičky soli, přiveďte k varu a vařte na mírném stupni asi 16 min.
Jasmínová rýže je dlouhozrnná rýže s jemným aroma připomínající oříšky nebo popcorn. Po uvaření je vláčná a lepkavá.
Jasmínová rýže představuje nejoblíbenější surovinu používanou v thajské kuchyni. Svým vzhledem a chutí je velmi podobná rýži Basmati. Její zrníčka jsou dlouhá, lehce průsvitná s příjemnou ořechovou vůní a lepivou konzistencí.
Jasmínová rýže se nejvíce pěstuje na severu Thajska. Právě díky výjimečným vlastnostem půdy v této oblasti a subtropickému klimatu, dostává jasmínová rýže své charakteristické aroma. Oblibu si ale našla po celém světě a pěstuje se také v Kambodži nebo Vietnamu.
Díky své lepivé konzistenci je jasmínová rýže ideální pro konzumaci hůlkami, přípravu nejrůznějších pilafů, nákypů, salátů, sladkých dezertů či jako přílohu. Její chuť je velmi charakteristická, ale jemná, takže nepřebíjí chuť ostatních ingrediencí.
Připravíte velmi snadno: rýži propláchněte a vložte do hrnce (na hrnek rýže 1 a 3/4 hrnky vody). Osolte (3 lžičky), rychle přiveďte k varu a dále vařte na mírném stupni do změknutí cca 15 minut.
Rýže natural
Patří mezi nejzdravější rýže, protože není nijak upravená. Vymlácená zrna rýže se brousí jen mírně, tudíš si zachová veškeré živiny a vitamíny. Oproti rýži bílé, která byla zbavena veškerých obalových vrstev a tím pádem jí chybí mnoho živin, vitamínů a minerálů.
Černá rýže – má široké využití v kuchyni jako exotická příloha, do salátu nebo rizota. Po uvaření má krásnou nafialovělou barvu a oříškovou chuť.
Černá rýže obsahuje:
- - velké množství vitamínu E a B.
- minerály, hořčík a železo - - anotkyany ( rostlinné pigmenty s velmi dobrými antioxidačními vlastnostmi, které můžeme najít i v borůvkách) jako prevence proti rakovině, mají silné protizánětlivé účinky, zlepšují zrak a chrání srdce
Černá rýže tlumí záněty, které jsou podstatou alergických onemocnění. Látky z otrub z černé rýže dokážou potlačit uvolňování histaminu. Otruby obsahují zdraví prospěšnou vlákninu, vitamíny a minerály.
Návod na přípravu
Rýži propláchneme a vložíme v poměru 1:5 dílům vody do hrnce. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme pod pokličkou 40-50 minut do změknutí. Rýži pak odstavíme, vmícháme lžíci másla/ghí pro zjemnění a necháme 5 minut odpočinout.
Červená rýže je specifická svou nazrzlou až hnědou barvou a příjemnou chutí po oříšcích. Obsahuje vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), dále vitamín E a minerální látky jako vápník, hořčík a fosfor.
Tento neobvyklý druh rýže pochází z Thajska a jedná se o speciálně kultivovaný hybrid rýže divoké a dlouhozrnné. V Evropě se červená rýže také pěstuje ve francouzském regionu Camargue. Tato rýže má ale kratší zrna, tmavě červenou barvu a po uvaření je lepkavá.
Červená rýže je specifická svou nazrzlou až hnědou barvou a příjemnou chutí po oříšcích. Jedná se o klasickou neloupanou rýži, která si díky slupce zachovává plnou rýžovou chuť a po uvaření zůstává křupavá. Díky slupce lze konzumaci hnědé rýže přirovnat ke konzumaci špaldové pšenice, bulguru či krupek. Zachovává si svou pevnost i tehdy, když se přepeče nebo mírně rozvaří.
Tato rýže má široké uplatnění v přípravě pokrmů. Hodí se k přípravě sladkých i slaných nákypů, jako příloha nebo jako zavářka do polévek.
Návod na přípravu: Rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce s čistou vodou v poměru 2:1. Vaříme na mírném ohni cca 40 až 50 minut pod pokličkou.
Rýže parboiled
Je výživnější než čistě bílá rýže, protože zrna jsou před vyloupáním vystavena vysokému tlaku a díky tomu se část živin dostane dovnitř jádra rýže.
Rýže parboiled dlouhozrnná s červenou rýží- oblíbená rýže obohacená o červenou rýži, která dodá Vaší příloze exotický nádech vůní oříšků. Výborný způsob jak obohatit přílohu k masům či rybě.
Připravíte velmi snadno: rýži propláchněte a vložte do hrnce (na hrnek rýže 2 hrnky vody). Osolte (3 lžičky), rychle přiveďte k varu a dále vařte na mírném stupni do změknutí cca 15-20 minut.
Jak nezdravěji vařit rýži?
Namočíte přes noc do vody, zbavíte ji 80 % škodlivých látek. Před samotným vařením ji ještě propláchněte, dokud nepoteče čirá voda, a následně ji nechte vysušit
Pokud celozrnnou rýži budete kombinovat s čočkou, vznikne kompletní protein. Výborná s česnekem a cibulí, zdrojem zinku a železa.
Kategorie v eshopu: Bezlepkové potraviny