Boršč s klobásou
Suroviny na 10 porcí:
olej
1 cibule
4 stroužky česneku
klobása
3 mrkve
2 petržele
2,5 litru vody/vývaru
1/4 celeru / hrst celerky
hrst libečku
dvě bulvy předvařené řepy a šťáva z ní
250g zakysaného zelí
2 lžičky protlaku
3 bobkové listy, pepř, sůl
2 lžíce cukru krystalu
vegeta
2 lzice balzamikoveho octa
šťáva z půl citronu
zakysaná smetana
jarní cibulka
Postup: Nakrájíme česnek na plátky, cibuli na hrubší kousky, kořenovou zeleninu a klobásek na malé kostečky. Na pánev dáme olej, trochu cibule a orestujeme nakrájený klobásek. Do hrnce dáme olej, zbytek cibule a česnek. Orestujeme dozlatova, přidáme kořenovou zeleninu a restujeme, dokud nezačne zelenina vonět. Přidáme nakrájené zakysané zelí a orestovaný klobásek. Zalijeme šťávou z řepy, vodou nebo vývarem a přivedeme k varu. Přidáme libeček, celerku (pokud není celer), bobkový list ( dala jsem do uzavíratelného sítka na čaj), pepř, sůl, cukr, protlak, vegetu na dochucení. Po 20 minutách přidáme nakrájenou řepu, balzamikový ocet, šťávu z citronu.
Vaříme do změknutí zeleniny.
Při podávání přidáme zakysanou smetanu a ozdobíme cibulkou.
Pokud dáte boršč jako hlavní chod, můžete ho zahustit jíškou a jíst ke chlebu.
Dobrou chuť! ❤